H2O Zutphen

Van haven naar haven

Zwemmen in de IJssel! Dat is lang geleden.

In 1959 zwommen heel veel kanjers van Cortenoever naar Zutphen. Dat is een tijdje terug

DVSDZ gaat een traditie nieuw leven inblazen. Zwemmen in de IJssel komt terug. Maximaal 100 bikkels (25 per serie) zwemmen 10 juli 2016 van de de Vispoorthaven naar de Noorderhaven. Een wedstrijd tussen 2 havens. Weet je meteen waar de naam H2O Zutphen vandaan komt.

Het is bijna zover. Je kunt je NU inschrijven. Wees snel! 25 deelnemers per serie is niet veel. Je wil deze kans toch niet missen?

Helaas: de inschrijving is gesloten

Als je slim bent begin je vast aan jouw ZwemCV.

Lees het persbericht

 

Klik op de foto hieronder voor de video van de IJsselkruising in 2013.

ijsselkruising

Vroeger..

Chroniqueur A.C.H. ter Hoek gaat in de Zutphense Koerier in op hoe het er bij het evenement vroeger aan toe ging.

Veel 65+ers die sinds hun jeugd in Zutphen wonen zullen vreemd hebben opgekeken bij de ‘ophef’ over zwemmen in de IJssel. In onze jeugd was dat heel gewoon. De zandstrandjes werden bij mooi weer bevolkt door honderden mensen, waarvan de meeste een duik in de rivier namen. De ouderen, daar ook altijd aanwezig, maakten ons wegwijs hoe dat te doen. Wat mij betreft zie ik daar met heel veel genoegen op terug. En ik niet alleen, getuige het enthousiaste verhaal van mevrouw Dini Dop op T.V. Gelderland.

H2O Zutphen op 10 juli 2016

RWS en de gemeente Zutphen staan achter H2O Zutphen. De ontheffing om in de IJssel te mogen zwemmen is binnen. Zet tien juli dus in je agenda. Wil je meedoen? Kijk dan goed naar de voorwaarden want zwemmen in de IJssel is niet geschikt voor beginnend open water zwemmers.

In het kort

H2O is een korte spectaculaire zwemtocht voor ervaren openwaterzwemmers. De tocht is niet geschikt voor recreanten. Maximaal 100 deelnemers (25 per serie) zwemmen in vier series van De Vispoorthaven stroomafwaarts naar de Noorderhaven.

Voorwaarden deelname

 • Minimumleeftijd: 16 jaar,
 • Deelnemers tussen 16 en 18 jaar moeten een startvergunning, (zwemmen/waterpolo) van de KNZB hebben,
 • Voor deelnemers vanaf 18 jaar is een startvergunning niet verplicht, maar ervaring wel,
 • Ervaring open waterzwemmen / “CV.” (Wij vragen welke open water ervaring de deelnemer heeft),
 • Verplicht een (Full) wetsuit.

Zwemmen van Vispoorthaven naar Noorderhaven

 • Afstand: 1125 meter
 • Stroomsnelheid: maximaal 5 km. per uur
 • Geschatte zwemtijd: minder dan 15 minuten voor ervaren zwemmers. We hebben een marge van 25 minuten per serie.

ph2o


Meedoen?

Deelname aan H2O Zutphen kost €15

Wil je meedoen?

 1. Klik dan hier om jouw open water ervaring op te nemen in jouw ZwemCV
 2. Voldoe je aan die voorwaarden, dan kun je je hier inschrijven. (inschrijving start 23 april 2016 om 09:00)
 3. De laatste hindernis is de vrijwaringsverklaring printen en ondertekend mailen aan info@devrijeslagdoorzutphen.nl of inleveren aan de starttafel.

ZWEMCV?

Met jouw zwemcv toon je aan welke ervaring jij hebt met zemmen in open water. Om mee te mogen doen moet je minimaal één keer een afstand van minimaal 920 meter (Goh, dat is toevallig de “Zutphense halve mijl”) in open water hebben gezommen. Klik hieronder op ZwemCv voor meer uitleg.

os

Toezicht / Veiligheid

Op 15 strategische plekken houden waarnemers (TZH) toezicht. Zij hebben goed zicht op de route en visueel contact met de begeleidende kano’s van ANAX De kanovaarders van ANAX zijn getraind in het opbrengen van zwemmers. Met een speciale techniek kunnen zij een (over)vermoeide of geblesseerde zwemmer over de punt van de kano leggen en (desnoods met twee kano’s) naar de kant brengen. Voor de snelle assistentie kun je rekenen op De Reddingsbrigade voor Deventer en Omstreken, specialist in het opleiden voor het redden van drenkelingen. Zwemmend redden is één tak van de reddingsbrigade. De andere tak is het varend redden. Op de Oude IJsselbrug en Nieuwe IJsselbrug staan waarnemers. Zij staan in verbinding met de veiligheidscoördinator en melden de eventuele passage van schepen. Natuurlijk zijn ook de EHBO-ers Eefde – Gorssel, en Vrijwillige verkeersregelaars.

Regels en wat je moet weten

 1. Meld minimaal drie kwartier voor jouw start aan de wedstrijdtafel. (info volgt)
 2. Je kunt je vervolgens omkleden (Trek een badjas aan, vergeet je slippers niet)
 3. Een full wetsuit is verplicht
 4. Meld je bij de startafel. 15 minuten voor de start brengen we je naar de start
 5. Neem je tas mee zodat wij jouw badjas en slippers weer terug kunnen brengen
 6. Volg bij de startlocatie aanwijzingen op
 7. Alvast een belangrijke aanwijzing; als er een schip passeert rond of op het moment dat de start gepland staat, wordt de start uitgesteld.
 8. Tijdens het zwemmen blijf je binnen 10 meter afstand van de kade
 9. Kun je niet verder zwemmen? Steek een gebalde vuist op om de begeleidende vaartuigen duidelijk te maken dat je assistentie nog hebt. Draai eventueel op je op je rug om te drijven. Steek ook dan je hand omhoog.

Als een observator van de organisatie inschat dat er risico’s zitten aan voortzetting van jouw race volg je de aanwijzingen op. Als wij besluiten jouw race stil te leggen halen we je aan boord van een begeleidend vaartuig.

Het evenement mag uitsluitend plaatsvinden bij een zicht van tenminste 1000 meter en een windkracht van ten hoogste 7 beaufort. Bij naderend noodweer en/of onweer wordt het evenement stil gelegd.

De watertemperatuur wordt bij de starttafel en via deze site tot op de dag zelf bekend gemaakt.

 • Indien DVSDZ het evenement annuleert tot twee dagen voor de dag dat evenement plaats vindt omdat de waterkwaliteit onvoldoende of de watertemperatuur te laag is, omdat de weersvoorspellingen te slecht zijn, of vanwege een extreme waterstand, ontvangt de deelnemer zijn inschrijfgeld retour op de bankrekening dat gebruikt is om aan te melden.
 • Indien vanwege onvoorziene omstandigheden binnen twee dagen voorafgaand aan het evenement, of op de dag zelf wordt besloten een of meer afstanden te annuleren wordt het inschrijfgeld niet terug gestort. Daarvan kan sprake zijn als het zicht minder dan 1000 meter is, als er sprake is van een windkracht hoger dan 7 beaufort, als er sprake is van (naderend) noodweer of onweer, of als officiële instanties oordelen dat niet wordt voldaan aan de normen voor de waterkwaliteit.
 • De deelnemer kan tot een week voor stopzetting van de voorinschrijving zonder opgaaf van reden annuleren en ontvangt het volledige bedrag van inschrijving retour.
 • Indien de deelnemer in de laatste week voorafgaand laatste dag van afschrijving annuleert, wordt 50% van het inschrijfgeld geretourneerd.
 • Indien een deelnemer na de laatste mogelijkheid van voorinschrijving annuleert, wordt het inschrijfgeld niet teruggestort.
 • De Vrije Slag Door Zutphen (hierna te noemen DVSDZ) organiseert recreatieve tochten. Evenementen worden niet bij een bond aangemeld.
 • Tijden die DVSDZ registreert zijn niet officieel

Kleine lettertjes…. Wij houden er ook niet zo van. Toch vinden we het wel heel belangrijk om een paar dingen met elkaar af te spreken. Lees daarom wel onze algemene voorwaarden voor deelname aan H2O Zutphen…. Ach, het valt ook wel mee. Zoveel tekst is het nou ook weer niet.

Met jouw zwemcv toon je aan welke ervaring jij hebt met zemmen in open water. Om mee te mogen doen moet je vaker een afstand van meer dan 1000 meter in open water hebben gezommen. Dat mag een officiële wedstrijd zijn geweest, maar ook zwemtochten van formaat tellen wij als minimale ervaring. Bij behouden ons het recht voor om jouw cv te controleren. Zorg er dus voor dat je de juiste informatie opgeeft. Bij vragen nemen we contact met je op. Je kunt ons ook mailen als jij vragen hebt. Als bij controle blijkt dat de door jou opgeven informatie onwaar is, verklaren wij jouw inschrijving als ongeldig. In dat geval ontvang je het inschrijfgeld niet retour.

Langsvarend scheepsverkeer heeft een zuigende werking: zwemmers verliezen het van de sterke stroming en draaikolken die daardoor ontstaan. Dit moet je niet onderschatten: iemand die veilig in ondiep water denkt te staan, kan zomaar worden meegetrokken met het terugtrekkende water. Daar komt nog bij dat zwemmers vanaf een schip nauwelijks zichtbaar zijn. Een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken.

Zwemmen is normaal gesproken verboden in de vaarweg van rivieren en in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen evenals in de buurt van een brug. Daarnaast mag niet in de buurt van (de ingang van) een haven en in havens worden gezwommen. Daarom hebben goede afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat.

Voor een schipper van een groot schip is het bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Voor vrachtschepen geldt dat er tot ongeveer 350 meter voor het schip géén zicht op het wateroppervlak mogelijk is. Het hoofd van een zwemmer verder weg dan die 350 meter is dan niet meer dan een kleine stip of balletje en niet herkenbaar als een persoon. Gelukkig hebben de schippers van RWS contact met passerende schepen en onze begeleidingsboten.

Kijk voor meer informatie in het zomerdossier over zwemmen op de site van Rijkswaterstaat.

 

We houden je op de hoogte!