Inschrijving voor de IJssel zit vol !

WEET WAAR JE AAN TOE BENT

PROGRAMMA 19 AUGUSTUS 2018

Ben je er klaar voor? Op deze pagina zie je alle info die je nodig hebt om op 19 augustus te kunnen starten. Mis je iets? Heb je vragen? Stuur ons dan een berichtje. Wij wensen je een heel goede voorbereiding en een fantastische tocht in de IJssel.

KANSKAART

Zul je net zien.... Toch nog een paar annuleringen voor DVSDZ IJSSEL op 19 aug. We stellen er één beschikbaar voor de winnaar van de PP3000 meter. Wat er verder nog vrij is of vrij komt kan zaterdag door een PP3000 meter zwemmer worden gekocht. Wie nog geen geen startbewijs voor de 3 kilometer heeft kan deze zaterdag aan de inschrijftafel aanschaffen met of zonder startbewijs voor de 6 kilometer in de IJSSEL. Maar: OP =OP! Mails met reserveringsvragen nemen we niet in behandeling.

PARKEREN VISPOORTPLEIN

Deelnemers die met de auto komen (maar ook alleen deelnemers en geen publiek) kunnen parkeren achter de rechtbank. Meld je bij de ingang en noem je startnummer. Op aanwijzing zet je je auto neer en loop je in een minuut naar de starttafel. Andere automobilisten kunnen parkeren op de Houtwal achter het politiebureau. Dan loop je in drie minuten naar de Vispoorthaven (finish) of Proeflokalen (inschrijven/start).

WERKZAAMHEDEN IN ZUTPHEN

Kom je met de auto naar Zutphen? Volg dan de omleidingsborden en hou er rekening mee dat je niet over de Oude IJsselbrug kunt. Hou rekening met een langere reistijd. Fietsers kunnen wel over de oude brug.

MELDEN BIJ PROEFLOKALEN (10:00 - 10:30)

De Proeflokalen aan Vispoortplein 16 is een uitstekende centrale locatie voor ons evenement. In het oude schoolgebouw bruist het van de activiteiten en kunstzinnigheden. In de gymzaal zijn kleedruimten en toiletten, maar geen douches. Daar ontvangen we onze zwemmers. Het is de plek waar we je welkom heten en waar je in de bus stapt die je naar de start brengt. Het is ook de plek waar je weer net zo hartelijk binnengehaald wordt als je jouw race hebt volbracht.

Zorg je ervoor dat je een half uur voordat jouw bus vertrekt bij de inschrijftafel staat en op tijd omgekleed in de bus zit?

VERTREK BUS 1 (11:15)

Deelnemers met startnummers 1 t/m 50 vertrekken met de eerste bus naar de start locatie.  Zorg dat je op tijd klaar staat.

VERTREK BUS 2 (11:40)

De tweede groep zwemmers (startnummers 51 tot en met 100) stapt om 11:40 in de bus. De chauffeur zorgt ervoor dat jij op tijd aan de start bent.

INSTRUCTIES

Regels en wat je moet weten

  1. Meld je minimaal een half uur voor jouw bus vertrekt aan de wedstrijdtafel.
  2. Je kunt je vervolgens omkleden (Trek een badjas of trui enbroek aan, vergeet je slippers niet)
  3. Een (full) wetsuit of shorty is niet verplicht, maar we raden het wel aan.
  4. Neem je tas met spullen die je bij de start nodig hebt mee in de bus. Wij brengen jouw tas weer terug naar de kleedkamer.
  5. Volg bij de startlocatie aanwijzingen van de starter op
  6. Tijdens het zwemmen blijf je binnen 10 meter afstand van de oever, houdt je je niet aan deze regel volgt diskwalificatie en wordt je uit het water gehaald ! 
  7. Kun je niet verder zwemmen? Steek een gebalde vuist op om de begeleidende vaartuigen duidelijk te maken dat je assistentie nog hebt. Draai eventueel op je op je rug om te drijven. Steek ook dan je hand omhoog.

Als een observator van de organisatie inschat dat er risico’s zitten aan voortzetting van jouw race volg je de aanwijzingen op. Als wij besluiten jouw race stil te leggen halen we je aan boord van een begeleidend vaartuig.

Het evenement mag uitsluitend plaatsvinden bij een zicht van tenminste 1000 meter en een windkracht van ten hoogste 7 beaufort. Bij naderend noodweer en/of onweer wordt het evenement stil gelegd.

De watertemperatuur wordt bij de starttafel en via deze site tot op de dag zelf bekend gemaakt.

TOEZICHT / VEILIGHEID

De kanovaarders van ANAX zijn getraind in het opbrengen van zwemmers en zij zijn op het hele zwemparcours aanwezig om toezicht te houden.  Met een speciale techniek kunnen zij een (over)vermoeide of geblesseerde zwemmer over de punt van de kano leggen en (desnoods met twee kano’s) naar de kant brengen. Voor de snelle assistentie kun je rekenen op De Reddingsbrigade, specialist in het opleiden voor het redden van drenkelingen. Zwemmend redden is één tak van de reddingsbrigade. De andere tak is het varend redden. De toezichthouders staan in verbinding met de veiligheidscoördinator en melden de eventuele passage van schepen. Natuurlijk zijn ook de EHBO-ers Eefde – Gorssel, en Vrijwillige verkeersregelaars aanwezig.

12:30 START

In samenspraak met Rijkswaterstaat is er dit jaar gekozen voor een massastart !

Het startschot klinkt dus om 12.30 uur, tenzij we de start uitstellen vanwege aankomende scheepvaart.  

GEEN OFFICIËLE WEDSTRIJD

De Vrije Slag Door Zutphen organiseert recreatieve tochten. Evenementen worden niet bij een bond aangemeld. Tijden die DVSDZ registreert zijn niet officieel.

RISICO

Langsvarend scheepsverkeer heeft een zuigende werking: zwemmers verliezen het van de sterke stroming en draaikolken die daardoor ontstaan. Dit moet je niet onderschatten: iemand die veilig in ondiep water denkt te staan, kan zomaar worden meegetrokken met het terugtrekkende water. Daar komt nog bij dat zwemmers vanaf een schip nauwelijks zichtbaar zijn. Een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken.

Zwemmen is normaal gesproken verboden in de vaarweg van rivieren en in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen evenals in de buurt van een brug. Daarnaast mag niet in de buurt van (de ingang van) een haven en in havens worden gezwommen. Daarom hebben goede afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat.

Voor een schipper van een groot schip is het bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Voor vrachtschepen geldt dat er tot ongeveer 350 meter voor het schip géén zicht op het wateroppervlak mogelijk is. Het hoofd van een zwemmer verder weg dan die 350 meter is dan niet meer dan een kleine stip of balletje en niet herkenbaar als een persoon. Gelukkig hebben de schippers van RWS contact met passerende schepen en onze begeleidingsboten.

Kijk voor meer informatie in het zomerdossier over zwemmen op de site van Rijkswaterstaat.

14:00 PRIJSUITREIKING VOLGENS OUD RECEPT

Volgens traditie maken we geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Dat werkt zo: de vrouwen kregen tot 1959 drie minuten voorsprong op de mannen. Toen was er nog sprake van een massastart. Eerst vertrokken de vrouwen en drie minuten later de mannen. Wie het eerst binnen was, had gewonnen. 

Ook dit jaar hebben we een massastart ( zonder 3 minuten regel) en maken we nog steeds geen onderscheid tussen mannen en vrouwen: de eerste die aantikt heeft gewonnen !