In den beginne

Een reis naar het verleden (en weer terug).
Zoals vaker bij evenementen het geval is, is De Vrije Slag Door Zutphen ook begonnen als geintje. Meer dan een halve eeuw geleden was de laatste zwemtocht in De IJssel bij Zutphen.

In 2009 wilden wij dit evenement nieuw leven in blazen. Want wees eerlijk – een halve eeuw is wel erg lang he? Toen hadden ze nog niet eens Facebook 😉

Een zwemevenement voor iedereen in de Achterhoek

De eerste edities kende drie afstanden. Deelnemers konden 750, 1500 of 3000 meter zwemmen. De 750 meter heeft plaatsgemaakt voor 850 meter. Sinds 2011 is het op veler verzoek ook mogelijk om 250 of 500 meter te zwemmen. Aan deze afstand kan iedereen met een diploma meedoen. Juist die afstanden zijn erg in trek bij de jongste zwemmers en gezinnen. Om alles goed te kunnen volgen en overzicht te houden op dit grote deelnemersveld is dit traject uitgezet in een recht en overzichtelijk deel vlak tegenover de ijsbaan. Op deze manier kon de Vrije Slag door Zutphen inmiddels uitgroeien tot een evenement voor iedereen; beginners, families, veteranen en professionals.

De eenmalige 5000-meter

In 2013 programmeerden wij eenmalig nog een nieuwe afstand. Je kon toen ook 5000 meter zwemmen. Vanwege meandering van de Berkel is dit een grote uitdaging in de toekomst. Bovenal bleek het een lastige opgave om 5 kilometer water te voorzien van vrijwilligers (en we hebben er al zoveel!). Daarom zal het (voorlopig) bij deze ene keer blijven.

We lopen alweer een tijdje mee

Onze deelnemersaantallen blijven maar groeien. De Vrije Slag Door Zutphen is een aantrekkelijk evenement voor jong en oud. Dat komt door onze uitdagingen voor zowel beginners als topsporters.