Zwemmen in de Berkel

Waarom we juist voor deze locatie hebben gekozen.
De Vrije Slag door Zutphen is een tocht door open water voor iedereen. Vanaf de eerste editie zwemmen we al in de Berkel. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van open water zwemmen in deze Achterhoekse rivier.

De Berkel zoals we die tegenwoordig kennen heeft geen belangrijke economische betekenis meer, maar voor Zutphen heeft de rivier wel degelijk een belangrijke recreatieve betekenis. Jaarlijks varen veel toeristen met een fluisterboot over de Berkel en kunnen de opvarenden van een prachtig perspectief op Zutphen genieten.

Sinds 2009 zwemt een groeiende groep zwemmers in augustus dwars door de stad. Op de bruggen staan dan veel mensen te kijken. De watertemperatuur wordt vaak op 19 tot en met 22 graden gemeten. Maar dit is slechts één van de redenen om te zwemmen in de Berkel in augustus.

We geven je graag de overige voordelen van het zwemmen in de Berkel:

Reden #1: Het water is rustig

De Berkel is geen woeste rivier. Waterschap Rijn en IJssel beheren de waterstand, kwaliteit en hoeveelheid water. Deze instantie acht de waterkwaliteit goed om in te zwemmen.

Voordat de Berkel Zutphen binnenstroomt, doen enkele stuwen hun werk en voorkomen ze natte voeten. De Berkel stroomt vanaf Warnsveld Zutphen binnen en gaat door de stad naar de IJssel. Deelnemers van De Vrije Slag Door Zutphen, passeren geen sluizen of stuwen en hebben geen hinder van stroming. Richting stad zwemmen zij stroomafwaarts en terug stroomopwaarts. Toch zul je normaal gesproken niet verschil ervaren.

Reden #2: De Berkel kan wel wat regen hebben

Pas bij zeer hevige regenval of extreem hoog water is de stroming sterker. In 2010 was het water precies een week na De Vrije Slag Door Zutphen, door hevige regenval, zo hoog en de stroming zo sterk dat je er beslist niet in zou kunnen zwemmen. Als zoiets gebeurt, laten we de tocht ook niet doorgaan.

Reden #4: De populaire halve mijl heeft nauwelijks last van stroming

De zwemmers van halve mijl zwemmen alleen stroomopwaarts. Zij zullen niet veel last hebben van de stroming omdat de rivier ter plekke varieert in smalle en brede gedeeltes en aardig wat bochten kent.

Reden #5: de Berkel is motor-vrij!

In de Berkel mogen geen gemotoriseerde schepen of boten varen. Er is dan ook geen sprake van olie of dieselvervuiling. Zwemmers lopen ook geen gevaar door scheepvaart. In de Berkel varen normaliter alleen fluisterboten. In 2013 hebben de schippers en DVSDZ afgesproken dat er vanaf 2014 geen fluisterboten varen tijdens de drukke zwemafstanden.