De speelregels

Lees ze een keertje door, en blijf vooral genieten!
Deelname aan De Vrije Slag Door Zutphen is alleen toegestaan na inschrijving.
Je ontvangt bij inschrijving een cap of badmuts. Deze dient de gehele tocht op te blijven en zichtbaar te zijn voor de controleurs en de speaker.
Duiken en onder water zwemmen is niet toegestaan. De start begint op een lijn in het water.
Blijf rechts van het midden zwemmen. Hinder andere zwemmers niet. Maak ruimte voor een eventueel passerende (fluister)boot of kano.
Ga bij kramp of opgeven op tijd naar de kant waar het fietspad ligt en wacht daar op een EHBO-er of roep naar een van de volgboten. Ga bij voorkeur niet aan de kant van de tuinen uit het water.
Natuurlijk ben je euforisch maar… vergeet niet om je cap in te leveren bij de inschrijftafel. Je ontvangt dan je medaille of t-shirt. De badmuts (1500 en 3000 meter) mag je houden.
Er zijn geen speciale kledingeisen aan de prestatietocht gesteld. Deelnemers mogen zonder meer in een wetsuite zwemmen. Zwemmen met pullboy is ook geen enkel probleem. Draag bij voorkeur een zwembril of duikbril.
Volg aanwijzingen van organisatoren op. De organisatie kan bij twijfel besluiten een deelnemer niet te laten starten of uit de tocht te halen als zwemvaardigheid onvoldoende is.
Ook al is er geen sprake van een officieel aangemelde wedstrijd en hoeven we niet aan allerlei KNZB-vereisten te voldoen; we hebben wel rekening te houden met omstandigheden. Hoewel de Berkel vrij toegankelijk is, zwemmen we langs prive-tuinen. Uiteraard willen we niet dat omwonenden last van ons hebben.
Tot en met de editie in 2013 vaarden er ook fluisterboten tijdens de zwemtocht. Beide organisaties hebben afgesproken dat vanaf 2014 geen fluisterboten varen tijdens de drukke zwemafstanden. De fluisterschippers stellen wel boten ter beschikking voor pers en EHBO. Dat is natuurlijk een geweldig gebaar!
Stichting De Vrije Slag Door Zutphen heeft een evenementenverzekering. Deze verzekering dekt calamiteiten en onvoorziene omstandigheden. Deelname geschiedt wel op eigen risico. Elke deelnemers dient daarom de vrijwaringsverklaring te ondertekenen voor de start.