Veiligheid voorop

De voorbereidingen van duikers vooraf en onze tientallen vrijwilliger tijdens DVSDZ dragen zorg voor de veiligheid
Er is ons alles aan gelegen om het evenement veilig te laten verlopen. Bewust is voor De Berkel gekozen. De stroming is nihil en er is geen scheepvaart. Hoewel de Berkel geen officieel zwemwater is, mag de rivier door de afgeronde baggerwerkzaamheden schoon worden genoemd.

VIDEO: de schoonmaakwerkzaamheden (door duikers dit keer..)

Het gehele traject wordt in juli en vlak voor het evenement door duikers van Albacare afgezocht. Indien er gevaarlijk materiaal in het traject wordt gevonden, wordt het verwijderd door de duikers zelf of de gemeente. Hoewel de rivier steeds schoner wordt en het afval erg meevalt, worden er elk jaar weer een aantal winkelwagentjes en fietsen buit gemaakt.

De vrouwen en mannen van de veiligheid

Op de dag zelf verlenen EHBOers van de afdeling Eefde – Gorssel bijstand. Zij staan verspreid langs het parcours en varen mee met volgbootjes. Er worden verkeersregelaars ingezet om het publiek op de bruggen aanwijzingen te geven. Bovendien begeleiden zij de colonne deelnemers aan de Halve Mijl die vanaf het inschrijfpunt naar het startpunt lopen.

Wat nou als het noodweer wordt?

Je mag er niet aan denken om plotseling overvallen te worden door noodweer. Natuurlijk hopen we er nooit gebruik van te hoeven maken, maar dan gaat ons noodweerscenario van kracht. We verwachten van alle deelnemers dat ze daar kennis van nemen. Het allerbelangrijkste:

Zwaaien vrijwilligers met één oranje vlag? Zwem direct (terug) naar de IJsbaan.

Zwaaien er twéé oranje vlaggen? Verlaat direct het water en zoek een schuilplaats.