Wat is de waterkwaliteit?

We vertellen het je. Sterker nog: we laten het je zien.

Schoon!

Hoewel de Berkel geen officieel zwemwater is, mag de rivier door de afgeronde baggerwerkzaamheden schoon worden genoemd. Elk jaar verkennen duikers vooraf het traject waar wordt gezwommen en maken het traject schoon.

Toch ging het een keer mis…..

In 2015 ontdekten we bij de laatste visuele inspectie vanaf het water op donderdagavond vier dode eenden in het water. Dat hebben we gemeld bij het waterschap en de gemeente. In allerijl werd vrijdag topoverleg gevoerd. De grote vraag: Wat betekent die vondst voor het evenement? Niemand kon met absolute zekerheid zeggen of er wel of geen risico voor de zwemmers zou zijn. Omdat wij geen enkel risico wilden lopen hebben we er, minder dan 24 uur vantevoren de stekker uitgetrokken. Gelukkig hebben alle deelnemers hun steun betuigt, maar leuk was het niet.    

De oplossing

Direct na de evaluatie bracht Leon van Hamersveld, die al jaren meezwemt, ons in contact met Eijkelkamp Soil & Water, het bedrijf waarvoor hij werkt. Van het een kwam het ander. Leon ontwikkelde een boei. Eentje die precies doet wat wij willen weten, namelijk; meten wat de kwaliteit van het water is én ons daarvan op de hoogte houden.  

En toen was er nieuws


Beluister het interview met Corine van Dijk bij Radio Gelderland

Unieke en landelijke primeur!

  • Ongeveer twee weken voor De Vrije Slag Door Zutphen gaat een boei te water
  • Die meet om de haverklap de conditie van het langsstromende water
  • Die gegevens gaan naar een server en worden verwerkt
  • Frequent wordt die uitslag naar een portal gestuurd.
  • Met een klik op de button “BOEIUH” zie je de laatste stand van zaken. 

Ruben legt het uit op de radio bij BFM. Luister naar zijn verhaal. Wat doet die boei nu eigenlijk precies?

Reacties

Omroep Gelderland was ook aanwezig op het evenement

Corine van Dijk (Omroep Gelderland): “Ze moeten die boeien in Rio inzetten. Daar gaat het al heel lang over de kwaliteit van het open zwemwater”.

Logo NTB Los

Rembert Groenman (Directeur Nederlandse Triathlon Bond): “Leuke ontwikkeling. Misschien eens over hebben of dit breder kan worden ingezet binnen de triathlonwereld…. Ik zal 18 september zeker even komen kijken bij Triatlon Zutphen! 

logo noww

Richard Broer (Taakgroep Open Water Zwemmen KNZB): “Wanneer jullie er tevreden over zijn, is het dan iets om op het open water congres over te spreken?” 

Paul gaat bij Radio Gelderland in op de belangstelling voor het instrument zoveel kan betekenen voor het zwemmen in open water . 

Hij ligt erin!

IMG_20160810_0006

Meer weten?

Wil je meer weten over dit fantastische systeem? Heb je belangstelling om het in te zetten voor een open water tocht of wedstrijd? Of wil je het zwemparcours van jouw triathlon meten? Neem dan contact op met de bouwers. Klik op de foto of bel Leon van Hamersveld: 0313-800915