Zoals vaker bij evenementen het geval is, is De Vrije Slag Door Zutphen ook begonnen als geintje. Meer dan een halve eeuw geleden was de laatste zwemtocht in De IJssel bij Zutphen.

In 2009 wilden wij dit evenement nieuw leven in blazen. Want wees eerlijk;  een halve eeuw is wel erg lang hé?   (Toen bestond Facebook nog niet eens…).

En nu; 10 jaar later, staan we garant voor het leukste open water evenement van Nederland bestaande uit 2 verschillende disciplines; de zwemtocht in de Berkel, maar ook de Stadstriatlon. Deze laatste in samenwerking met Stichting Triatlon Zutphen waarbij het zwemgedeelte in de Vispoortgracht plaatsvindt.

Archieffoto

IJssel: Cortenoever – Zutphen

Een prestatietocht van 6020 meter in de IJssel
In 2016 hebben we met veel succes H2O Zutphen georganiseerd. Een tochtje van haven naar haven. De belangstelling was groot en de ervaringen waren goed.
Wij én de deelnemers hebben bewezen dat zwemmen in de IJssel geweldig is. Iedereen die ons een beetje kent, had kunnen vermoeden dat we het deden met in ons achterhoofd de gedachte om de oorspronkelijke tocht Cortenoever – Zutphen nieuw leven in te blazen.

In 2017 was er een try-out van de monstertocht van Cortenoever naar Zutphen: DVSDZ IJSSEL. Helaas zal er in 2018 geen editie van Cortenoever- Zutphen zijn.

Vrije slag Zutphen 1936

Strenge regels voor DVSDZ IJSSEL

Zwemmen in grote rivieren is verboden. Toch kregen we in 2017 van RWS een vergunning voor onze zwemtocht, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Het uitgangspunt was dat zwemmers binnen 10 meter vanaf de rechteroever of kribben moesten blijven om de vergunning te behouden. Lukte dit niet dan zou het einde verhaal zijn en dus einde traditie.

Omdat er in de editie van 2017 meerdere zwemmers zelfs midden in de IJssel zijn gaan zwemmen heeft RWS strengere eisen gesteld aan de editie van 2018.

We hebben er alles aan gedaan om hieraan te voldoen ( o.a. meer begeleidingsboten, een massastart, bogen langs de kant waar zwemmers onder door moesten etc ) maar helaas was dit voor RWS niet voldoende om de vergunning af te geven.

Omdat RWS geen vergunning geeft krijgen we ook van de Gemeente geen vergunning en houdt het dus op.

De IJsseltocht…

Aangezien de IJssel een van de snelst stromende rivieren van Nederland is, blijkt het organiseren van de zwemtocht een hele uitdaging.

De IJssel is een belangrijke, drukke vaarroute waardoor vrachtverkeer, economisch gezien, niet stilgelegd kan worden. Hierdoor zijn de maatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid van de deelnemers te kunnen waarborgen zo uitgebreid, dat we hebben moeten constateren dat we hier niet meer aan kunnen voldoen.

Met pijn in ons hart hebben we daarom dan ook besloten om de zwemtocht in de IJssel definitief niet meer te organiseren.

Het Bestuur DVSDZ